Centre of Hope

Trichy

Client

Hope Foundation

Project Type

Mixed -Use / Institutional

Built Area

30,000 sft.

Status

Completed in 2005

 

Project Team

Sreedevi Gopinathan, Nayantara Karnik, Rejeet Mathews, Aadil Salim

 

Structural Consultant

Design Cell

Construction Guidance (Brick Vaults)

Adi Parasakthy Engineers (Er. Rajendran)

General Contractors

M/S Joseph Louis & Co. (Er. M. Manimaran)

 

Cityscape Architectural Review Awards (CARA) 2006. Commended (Public Future Award)

 

Published:

Indian Architect & Builder, 2013

Society Interiors, 2012

Design Today, 2011

Architectural Design (UK), 2008

 

How does one address the challenge of building a 30,000sft. orphanage and community facility at a cost of Rs.500/sft. and still produce something aesthetically appealing, addressing the harsh climate in Trichy, and with generous accommodation for the various uses? We found that all these requirements had a common solution - the humble brick vault.

 

In choosing to use this we were able to considerably reduce the amount of steel used, the vaults had a distinct aesthetic impact, the brick (with the broken ceramic tile mosaic over the vaults) helped reduce the heat gain within the building, and the vaults gave us a good dimension to accommodate the classrooms and bedrooms for the children.

 

 

 

« WORK